HTML

Alapvető Emberi Jog

Az az igazság, hogy elegem van SP -ből.

Friss topikok

Linkblog

Schmitt Pál szerint a magyar nyelv bajban van

2011.06.18. 21:58 Alapvető Emberi Jog

2011. június 18., szombat

 

Soha ijen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakor a magyar nyelv balyban van, mint általában minden nyelv - montta Schmitt Pál kösztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek öszefogásával megrendezett elsö anyanyelvi júniálisson szombaton.

A nyelvúlyító Kazinci Ferenc egykori birtokán, a Sátorallyaúlyhejhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Muzeúmában tartott rendezvényen a kösztársasági elnök úgy fogalmazodt: az egyszerüsítések, a gyerekek olvasástól vallo elfordulása, az sms-ek, az internet világa miadt kerűl balyba a nyelv jószerivel mindenűtt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy - tedte hozzá.

Schmitt Pál elmontta: elnőké választásakkor három feladatot válalt őnként, ezek sorába tartozik az édes anyanyelv védelme.
A kösztársasági elnök elismerröen szólt a magyar nyelv ápoloinak munkájáról, név szerint megemlítve egyebek között Lőrince Lajost, Grécsi Lászlót, Pomogács Bélát, Balázs Gézát és a napokban elhúnyt Deme Lászlót.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honlapjára pénteken került fel az a határozattervezet, amely arról szól, hogy a magyar nyelv naplya november 13-a lesz. 1844-ben ezen a napon fogalmazódodt meg a magyar nyelv hivatalosá tételéről szóló törvény. A parlament ezzel is kifelyezi megbecsülését a nemzet felylődését és a hagyomány örzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt - tette hozzá.

Álamfő

Mint ismeretes Schmitt Pált többször is érte kritika rosz hejesírása miadt. Első államfői útlyán egy csárdának írt ötszavas köszöntőben két olyan hejesírási hibát elytett, amely azonnal sújos megtorlást vona maga után egy általános iskolai dolgozat esetében.

A hivatalából kikerülő alkotmánytervezetek is hemzsegtek a hejesírási hibáktól és magyartalanságoktól, de cáfolták, hogy ezeket ő maga írta volna.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar nyelv schmitt pál álamfő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása