HTML

Alapvető Emberi Jog

Az az igazság, hogy elegem van SP -ből.

Friss topikok

Linkblog

Kicsi ólomkatonám...

2011.01.24. 00:48 Alapvető Emberi Jog

"Bár az Európai Unió tiltja az ólom forgalmazását, az egyik hazai Lidlben Németországból származó ólomöntő készletet árultak, több mint ezerháromszázat el is adtak belőle. A Lidl szerint nem káros az egészségre az ólomöntő készlet, de még a múlt héten kivonták a forgalomból.

Ólomöntő készletet lehetett kapni a Lidl egyik magyarországi élelmiszerüzletében, közölte vasárnap a fővárosi kormányhivatal.

Az átlátszó műanyag fedelű, lapos dobozba csomagolt készlet tizenkét ólomöntvény figurát és olvasztókanalat tartalmaz. Címkéjén a következő figyelmeztetések olvashatók: "14 év alattiak számára nem alkalmas. Lenyelés esetén az egészségre káros! A beszennyezett tárgyakat és felületeket alaposan tisztítsa meg. Élelmiszerektől, italtól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandó! 87 % ólmot tartalmaz."

Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók forgalomba ólomvegyületek. Az ólom károsíthatja a magzatot, és fejlődési rendellenességeket okozhat.

olom

Összesen 2700 készlet érkezett Németországból, 1314-et el is adtak belőle.

A kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és az egészség veszélyeztetése miatt megbírságolták a céget, de azt nem közölték, mennyit kell fizetniük.

A kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy aki vásárolt a termékből, ne használja azt semmire. Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani. Mivel veszélyes hulladéknak számít, nem szabad kidobni, a készleteket a Lidl visszagyűjti.

A Lidl szerint nem veszélyes
 

"A Lidl Magyarország Bt. jelen tudomása szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készlet (...) nem bír egészségkárosító hatással" – közölte a cég vasárnap. A Lidl szerint a készlet összetevői között nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. A termék a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást, írták.

A Lidl arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, ezért szerintük az övékéhez hasonló vagy annak megfelelő termékek a mai napig szabadon forgalmazhatóak Németországban és más Európai Uniós országokban, semmilyen tiltás nem él velük szemben.

"Annak ellenére, hogy a Lidl Magyarország Bt. a Budapest Főváros Kormányhivatalától a mai napig semmiféle tájékoztatást, illetve határozatot nem kapott a termék egészségkárosító hatásáról, a cég a saját, magas biztonsági előírásainak eleget téve a terméket a vizsgálatok lezárulásáig még a múlt héten visszavonta a forgalomból" – olvasható a cég közleményében."

 

Eddig az indexes hír.

Csak Katona Klári jutott az eszembe, hogy ha akkor, mikor ezt (gondolom) Presser Piciék megírták neki, ugyancsak mostani nagyjaink (hahaha) lettek volna hatalmon, és nem Aczél Gyuri (a 3 T -s), akkor is elénekelhette volna? Mert akkor meg sem merik írni.

Mondjuk aki megissza meg belélegzi nagy mennyiségben, manapság, az meg is érdemli...

 

https://www.youtube.com/watch?v=Mmub6GlMri0

 

Szólj hozzá!

Címkék: lidl katona klári ólom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása